06-01-18

d'er zijn geen echte Vaamse studenten meer

Aangenaam verrast !

Toen ik bij het lezen van HLN vanmorgen terecht kwam bij de regio Leuven pagina’s kreeg ik een gevoel van een blije “déjà vu”.

De titels :  VZW Fonk reconstrueert feiten met historisch beeldmateriaal

                               Studentenrevolte “Leuven 68” verfilmd

Met o.a. de slogans “ walen buiten “ maakten de toen oprecht Vlaamse studenten duidelijk dat ze de uitsluitend Franstalige elite aan de Vlaamse universiteiten beu waren.

En ik was er niet alleen bij maar deed effectief mee.  De beelden staan nog duidelijk in mijn hoofd geprent.

Samen met een groep mensen – en niet alleen studenten – werd er een barricade van de straatstenen op de kruising van de Vesaliusstraat en de Parkstraat opgericht.   Lang moesten we niet wachten op een meute Franstalige studenten .  Roepend en tierend kwamen ze vanuit de Naamse de Parkstraat  afgelopen. Gewapend met stokken en andere zaakjes.

Plotseling zagen ze onze groep werkmensen, Vlaamse studenten en bewoners van de Parkstraat achter de kleine berg kasseien staan. Ze zochten een uitweg en ze sloegen de Van ’t Sestischstraat in.

Prachtig zicht.  Franstalige arrogantie afgestraft zonder slagen en verwondingen.

Helaas moest ik de latere jaren meemaken hoe de Vlaamse fierheid verdween.  Vlaamse studenten, die door toedoen van deze Vlaamse revolte in het Nederlands konden studeren, vergaten wat hun grootouders en ouders bewerkstelligden.  Door het verraad achteraf van de toen heersende zogezegde Vlaamse partijen; belichaamd door o.a. Wilfried Martens, Verhofstadt.

Ben benieuwd om de film te zien.

Eddy          

De commentaren zijn gesloten.