14-12-17

deze week in het pallieterke

De zesde staatshervorming is een molensteen
Vlaams topambtenaar, ex-kabinetschef en briljant econoom Koen Algoed schrijft in een nieuwe studie wat we allang wisten: de zesde staatshervorming van 2011 zal Vlaanderen veel geld kosten. Is een zevende staatshervorming een oplossing? Omwille van de manier waarop de vorige zijn aangepakt, zeker niet.

Almaci kraait (te) vroeg victorie
Telkens wanneer Almaci even wordt losgelaten op tv, schuiven we wat dichter naar onze beeldbuis. Dat vergt moed, want aangenaam nieuws heeft ze zelden. Ook nu weer dramde ze maar door over het bewijs dat heel Vlaanderen aan haar voeten ligt. Ten onrechte, durven we denken.

Grote steden wereldwijd minder veilig
The Economist pakte vorige week uit met een rapport over de veiligheid in enkele wereldsteden. Dat ‘hellhole’ Brussel niet onmiddellijk vooraan staat gerangschikt, verbaast wellicht niemand. Toch doen Brussel en de meeste Europese steden het goed in vergelijking met de Verenigde Staten. Voor het overige blijf je best weg uit Afrika, Midden-Amerika, het Midden-Oosten en een rist Aziatische steden.

Kris Peeters saboteert economische dossiers tot het einde
Sinds het Zomerakkoord van eind juli probeert vicepremier Kris Peeters (CD&V) een aantal dossiers te blokkeren. Vaak maatregelen die zijn ingevoerd als compensatie voor de effectentaks en de financiële regeling van 600 miljoen euro voor Arco-spaarders. Maar Peeters boekt hier slechts zeer matig succes.

Belofte uitvoeren korte straffen nog steeds niet ingelost
Al ongeveer 10 jaar worden in België straffen tot 6 maanden niet uitgevoerd. Sinds 2013 betreft dit ‘slechts’ alle straffen korter dan 4 maanden. Toch vinden veel burgers dit opschortbeleid weinig eerlijk en bijdragend aan gevoelens van straffeloosheid in België. De politiek heeft oren naar dit sentiment. “Alle uitgesproken gevangenisstraffen, ook de korte, moeten vanaf volgend jaar worden uitgevoerd”, dat zei de woordvoerder van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in 2015. Vandaag blijkt van dit voornemen nog maar weinig gerealiseerd.

De Corsicanen zijn de Catalanen voor
De Corsicaanse nationalisten winnen de regionale verkiezingen op het Franse eiland Corsica. Het eiland wil meer autonomie. In de eerste ronde van vorige week kreeg de lijst “Pè a Corsica” (Voor Corsica, een kartel van gematigde en radicale nationalisten) al 45 procent van de stemmen. Nu haalt ze met 56,5 procent van de stemmen een ruime absolute meerderheid van 41 op 63 zetels in het regionale parlement.

De commentaren zijn gesloten.