30-11-17

deze week in het pallieterke

In de kijker

 

 

 

Willen we in onze scholen leraars of tovenaars?
Voor de toplui van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) moeten de andere moedertalen “een plaats krijgen op school, op de speelplaats maar ook in de klaslokalen”. Zo staat het in een nieuwe leidraad voor de GO!-scholen. Een ‘klap’ voor Vlaanderen. En Crevits klapt mee.

Zie ginds komen de... “jongeren”
Wat moeten we over de rellen in Brussel nog schrijven? Het probleem is absoluut niet nieuw. Men hoopt nu het probleem in te dijken door in Brussel een grote politiezone te maken, in plaats van zes zones. Of dat de oplossing is? Natuurlijk niet. Het zal misschien de commandostructuur in het veld verbeteren, maar aan de mentaliteit van de “jongeren” zal dat niets veranderen.

Een Frankrijk zonder kruisbeelden
In Ploërmel in Bretagne staat al meer dan tien jaar een standbeeld van paus Johannes Paulus II met erboven een kruis. Mag niet, zegt een rechter nu, want dat is in strijd met de scheiding tussen kerk en staat. De oude demonen van de doorgeslagen ‘laïcité’ zijn terug.

Praten met Boudewijn Bouckaert en Yvan vanden Berghe: “Van universiteit naar onderwijsfabriek, bah!”
Samen hebben zij een eeuw universitaire arbeid achter zich. Allebei publiceren zij nu een boek. Het ene is een roman over de universiteiten, het andere zijn memoires over een leven aan de UGent. Beide professoren kijken als kenners naar de Vlaamse universiteiten en stellen verkleutering, een wildgroei van foute opleidingen en vertakkingen, massaonderwijs en overinvesteringen vast. Wat moet en kan er veranderen bij onze zwaarlijvige onderwijsfabrieken? Boudewijn Bouckaert en Yvan vanden Berghe weten het.

 

De commentaren zijn gesloten.