07-10-17

N aCatalonië nu ook Venetië

Het afscheidingsvirus gaat rond: op 22 oktober stemt Venetië over onafhankelijkheid

Screenshot_130

De vlag van Venetië.

(Vertaling: E.J. Bron)

Nu wordt bevestigd wat waarnemers voorspelden: naar het voorbeeld van Catalonië om zich af te scheiden, wordt nu ook in andere delen van Europa de roep naar afscheiding en zelfbeschikking hoorbaar. Het jongste geval is Venetië. Daar zal al op 22 oktober gestemd worden over onafhankelijkheid van Italië. De drijvende kracht hierachter is de rechtse “Lega Nord”.

Duits - Zuerst

Tijdens een manifestatie op 1 oktober in Verona verklaarde Paolo Paternoster, woordvoerder van het regionale bureau van “Lega Nord”: “Dit referendum zal daadwerkelijk rechtsgeldig zijn. Er zullen stembureaus in plaatselijke scholen en stembiljetten zijn.” De “Lega Nord” gaat er van uit dat een meerderheid van de stemgerechtigden zal stemmen voor afscheiding.

Als redenen voor de afsplitsing worden door “Lega Nord” de vernietigende “vluchtelingen”politiek in Rome, de criminaliteit en het politieke onder curatele stellen genoemd. De datum van het geplande referendum heeft een symbolische kracht – precies 151 jaar geleden, op 22 oktober 1866, vond er een referendum voor de aansluiting van Venetië bij Italië plaats.

Of de “Lega Nord” echter ook het vrijheidsstreven van de Zuid-Tirolers ondersteunt om “los van Rome” te komen en de hereniging met de rest van Tirol te kunnen vieren, kon tot nu toe niet achterhaald worden.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

De commentaren zijn gesloten.