31-05-17

in de Kastrol: de oudjes. Soep met senioren balletjes

Eddy Elyn heeft een link gedeeld.
7 minuten ·
 
 
Misschien niet voor koelkasten, dat blijkt niet uit het stukje, maar wel om vluchtende klimaatnegers die het in Afrika te warm onder de voeten wordt het leven daar wat…
FENIXX.ORG
 
 
 
LeukMeer reacties weergeven
Opmerking plaatsen

11:17 | Tags: zo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

stemplicht

Bart Neys op FB
Als we nu zouden voorstellen dat mensen van boven de 70 jaar niet meer verplicht moeten gaan stemmen, zou u dat een goed idee vinden?
 
Reactie bloghouder :  Dan zouden de CD&V en Spa naar alle waarschijnlijkheid de kiesdrempel niet halen.  Dat zou pas echt een verandering zijn.  heb het meegemaakt thuis bij mijn ouders.  Allebei overtuigde socialisten.  Tussen elke verkiezing kniezen en opmerkingen maken over het beleid maar toch steeds op dezelfde partij stemmen. Bij elke verkiezing vroeg ik onze pa om dan toch eens op een partij te stemmen.  Antwoord :  snotneus, gij weet zeker ni wat de socialisten gedaan hebben voor de werkman.  Maar telkens maakte hij zich als zijn partij een coalitie vormde met de tjeven.   Dus ja, schaf de stemplicht af voor de 70 jarigen.  Wie deze leeftijd bereikt heeft mag dan nog kiezen of hij/zij gaan kiezen.  Ik blijf gaan.
 
Ook geen stemmogelijkheid geven aan 16 jarigen.  De partijen die dit voorstaan weten verdomd goed dat de kinderen tot die en meer leeftijd in de scholen gebrainwasht worden. Zodanige Indoctrinatie dat ze geen eigen mening meer kunnen verkondigen .
 
Eddy
 
 
 

senioren

sp.a geplaatst op sp.a
6 dagen, 16 uren geleden
 

Casinokapitalisme bedreigt rusthuis van 3.000 senioren

De financiële problemen van Senior Assist bedreigen de rusthuizen en de zorg van liefst 3.000 senioren. Nog maar eens een bewijs dat onze ouderenzorg moet gericht zijn op de mensen, niet op winstbejag

30-05-17

roken : bah

Mia Conaert heeft de video van Be Aware gedeeld.
37 minuten ·
 
 
 
 
 
Wat blijft er achter in je longen na het roken van 1 sigaret??? Deze rookrobot laat het zien.
 
 

09:14 | Tags: bah | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

Gezegde

"Eerst verdwijnt de waarheid, daarna de wil, en daarmee de wil om voor de waarheid te vechten"


nachthemel.nl

bèèèèh bèèèèèh bèèèèèh : meer krijgen we niet ! - interessant voor slimme mensen die beide kanten van de medaille durven bekijken

 
 
 

‘Veel geblaat, weinig wol’

ZONDAG, 28 MEI 2017

Drie jaar na de stembusslag maakt het VB een rapport op van het regeringswerk. De conclusies zijn meteen de aanleiding voor een nationale campagne onder de veelzeggende slagzin ‘Veel geblaat, weinig wol’. Veel reden voor een verjaardagsfeestje is er immers niet. Het regeringswerk houdt het tegendeel in van wat de mensen beloofd werd. In plaats

 
 

Terugkeerbeleid ???

Persbericht NVA :  Terugkeerbeleid “ In 2015 werden in totaal 10.081 personen teruggebracht naar hun land van herkomst, ofwel gedwongen via de gesloten centra, ofwel vrijwillig met assistentie van de Belgische overheid. Dat is een stijging van 15,5 procent in vergelijking met 2014 (8.727).” 

22.01.2016  Deze cijfers moeten sterk gerelativeerd worden. Ze blijken immers kunstmatig opgekrikt doordat de zogenaamde ‘terugdrijvingen aan de grens’ (in de praktijk gaat het hier om mensen die een ‘nog go’ krijgen van de lucht- en zeevaartpolitie) voor het gemak bij de repatriëringen worden geteld. Op die manier doet Francken precies hetzelfde wat hij zijn voorgangers verweet: hij zet mensen ‘uit’ … die nooit in het land zijn geweest. In totaal ging het vorig jaar om 1.649 gevallen, wat betekent dat het werkelijk aantal repatriëringen beduidend lager ligt dan de 10.081 waarover deze regering het heeft. Los daarvan kan men niet heen om het feit dat die stijging met 15,5% niet in verhouding staat met de toename van de asielinstroom met 106%.

bron: VB-brochure

29-05-17

Waarom lezen we dit soort zaken niet in de pers

Waarom lezen we alleen maar  - en op volledige pagina's - de triomfkreten van de NVA over het terugstuurbeleid maar wordt de waarheid zoals hieronder verzwegen door de media ? Het bewijst alleen maar hoe men de mensen wil bedonderen !

Eddy

 

16:23 | Tags: mja | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

een medaille

Een medaille heeft twee kanten !

Elke medaille heeft een keerzijde  =  aan iedere zaak zitten twee kanten !

Het zijn slimme mensen die pas oordelen na het keuren van beide keerzijdes !

Het verheugd me te constateren dat het aantal mensen die zich bewust is van deze materie groeiende is.

Maar nog altijd mogen we niet stilstaan bij het feit dat er altijd harde kernen van zuilenpartij-aanhangers  zullen bestaan.  Zulke mensen overtuigen om toch eens de andere keerzijde van de medaille te bekijken is tijdverlies.  Het zijn jammer genoeg zulke personen die de onderstroming van de politiek blijven beheersen en daarbij ook de levens van anderen.  Deze personen leiden tot een polarisatie van de maatschappij en werken  verlammend voor ondermeer een economische vooruitgang.   

De zuilenpartijen ontwikkelden een ideologie die ervoor zorgt dat hun vaandeldragers omringd worden-  en voortdurend continu bevestigd worden door steeds maar dezelfde mensen uit de zelfde partij.  Dat ze daar mee voor een politiek vacuum zorgen en zichzelf  enkel laten omringen door ja-knikkers kan hen geen zier schelen.  Integendeel.  Mensen die zich wat kritisch durven opstellen worden uit de partij gestoten of worden  verplicht andere politieke oorden te gaan opzoeken.   

Liefst vroeger dan later zal de gewone burger begrijpen dat zulke politici misbruik maken van de aan hen gegeven macht.  Liefst vroeger dan later zal de schone schijn minder blinken en zal de gewone burger  mee willen bepalen wat er in hun land, samenleving, dorp of gemeente te gebeuren staat en dan de personen met de goede lange tong om hielen te likken naar buiten flikkert.  Liefst vroeger dan later zal men in zien dat zulke ja-knikkers een nefaste invloed uitoefenen en een verarming van de maatschappij betekenen. Weg met het opportunisme, het nepotisme en de verfoeilijke demagogie van laatst vernoemde soort.

Eddy      

 

10:11 | Tags: bah | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

Euthanasiewet Nederland : Pechtold gaat het voorbeeld geven en werpt zich onder een trein !

Geef het voorbeeld Pechtold en begin met jezelf !!

FOTOSHOPPER Pechtold . . .

Door:
“Jan”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

08:58 | Tags: mja | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

Praktijken van voor en tijdens de 2de WO - oordeel zelf

Nieuwe post op REACT

 

 

 

EU-ministers komen met richtlijn voor censuur van sociale media

Door Sjors Remmerswaal

De Europese Unie en haar bestuurders doen geen moeite meer om te verbergen dat men de vrije uitwisseling van opvattingen en ideeën wil tegenwerken. Deze week kwamen de ministers van de lidstaten met een voorstel om de sociale media op inhoud te gaan controleren. Men wil hiermee onder de titel ‘veilige sociale media’ naar eigen … Meer lezen over EU-ministers komen met richtlijn voor censuur van sociale media

Lees meer over dit bericht

Sjors Remmerswaal | 28 mei 2017 om 09:51 | Tags: censuur

08:49 | Tags: mja | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

28-05-17

De pauselijke NWO

Franciscus koos extreemlinkse globalisten en anti-humane milieu activisten als adviseurs

 
Beide heren glimlachten naar elkaar, maar zeker wat betreft hun wereldvisie kunnen hun verschillen kunnen niet groter zijn.

Tijdens zijn bezoek aan het Vaticaan kreeg president Donald Trump deze week de klimaat encycliek van paus Franciscus in zijn handen gedrukt. Als Trump de paus de 95 stellingen van Maarten Luther, waar de Reformatie mee begon, zou hebben overhandigd, was de belediging niet groter geweest. In zijn door extreemlinkse globalisten opgestelde encycliek ijvert Franciscus namelijk voor een forse reductie van de Aardse bevolking met miljarden mensen, ook al wordt dat niet rechtstreeks gezegd. Het Vaticaan heeft er echter overduidelijk een nieuwe (af)god bij: het klimaat, de Aarde zelf, waar alles en iedereen volledig aan ondergeschikt gemaakt moet worden.

 

Lees meer...  

07:30 | Tags: nwo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

wij doen niet mee

 

14-04-17

 
 
 

‘Wij doen niet mee met de krankzinnigheid van de Brusselse elite’ – Huidige Europese politici, die niets doen om hun volken te beschermen, ‘staan hand in hand met degenen die nu hun wapens op ons allemaal richten’ – Duitse minister Financiën: ‘Islam is onderdeel van Europa, iedereen die dit ontkent zou geen politicus moeten zijn’

 
In Polen en Hongarije weet men na tientallen jaren door de Sovjets te zijn overheerst nog heel goed wat onderdrukking en armoede is. Daarom zijn ze mordicus tegen het door de EU verplichte binnenhalen van grote aantallen moslimmigranten.

De premier van Polen, Beata Szydlo (foto), is keihard uitgevallen tegen haar collega politieke leiders van de Europese Unie. Als die niet snel van hun gebogen knieën opstaan en de dreiging van het islamitische terrorisme écht aanpakken, zullen wij ‘iedere dag over onze (dode) kinderen moeten huilen.’

 

Lees meer...   (25 reacties)

27-05-17

Trump en de massa vernietigers

G7-top: Trump tegen “vluchtelingen”, “Europa” voor

Screenshot_30

(Vertaling: E.J. Bron)

In de Siciliaanse stad Taormina komen de, officieel, belangrijkste en machtigste staatshoofden bijeen. Er voor het eerst bij: Trump, Macron, May en Gentiloni. Vooral Trump schudt de vergadering op. Als een van de weinigen spreekt hij zich voor de afgrenzing en tegen de ongecontroleerde immigratie uit.

Mitteleuropa

Waar anders alleen maar wederzijdse bevestiging heerste, bestaat nu onenigheid: Trump trekt ten strijde tegen de migratie, zijn collega´s uit Europa niet. De tegenspraak komt vooral uit Duitsland en Italië, twee landen die het meest met “vluchtelingen” geconfronteerd worden. Merkel wil aan haar uitnodigingspolitiek, die ondertussen door de realiteit werd ingehaald, vasthouden.

Ook met betrekking tot de handelspolitiek schijnt Trump geen vrienden te maken in de gelederen van de Europese politici. Terwijl hij een vrijhandelsakkoord afwijst, vindt vooral Merkel dit jammer: “In deze geest zou het me verheugen wanneer we de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika ook weer zouden kunnen oppakken.”

Terwijl Trump dus politiek voor zijn volk bedrijft, bedrijven de Europeanen politiek tegen hun volk, ten gunste van economische gelukzoekers en “vluchtelingen”.

Bron:
http://unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Polen

CITAAT van de Poolse minister-president Beata Szydło

Screenshot_32

“Waar ga je naartoe, Europa? Sta op, sta op uit je lethargie, anders zul je elke dag om je kinderen huilen.”

Geplaatst door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

6.600.000

Een strijd tussen de #Visegradgroep en de #EuropeseCommissie.

Volgens een Duits gelekt rapport staan er aankomende zomer tot 6,6 miljoen migranten rond de Middellandse Zee klaar om naar Europa te trekken. Hiervan…
 
SCEPTR.NET|DOOR TOM JP VANDENDRIESSCHE
 
 
 
 

De halve maan en Brussels kr ...

"We verdubbelen het aantal toezichters, maar kunnen niet beletten dat groepen jongeren uit het Brusselse naar hier afzakken."

 
 

12:11 | Tags: mja | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

danke zus

Goed van die zus - ze had ook zijn ballen moeten knippen !

Vakantiegast glipt in het bed van meisje om haar aan te randen. Dan wordt hij geraakt met een verrassing die hij niet zag aankomen.

08:08 | Tags: tof | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

26-05-17

de bedriegerij van Verhofstadt

de zoveelste bedriegerij van Verhofstadt - herinner een eerder boek waarin hij zich voor deed als Vlaming om daarna zijn volk te verraden !

De Verhofstadt 's van deze wereld vormen een grote bedreiging voor Europa. Zij zullen de crisis niet oplossen. Zij zíjn de crisis.
DECONSUMENT.COM
 

18:44 | Tags: mja | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

En Dewever maar lachen -

Groen en sp.a willen samen ten strijde trekken tegen #BartDeWever in #Antwerpen. #Gemeenteraadsverkiezingen2018

De Antwerpse socialisten en ecologisten voeren al een tijdje gesprekken omtrent de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Zo willen de twee partijen in…
 
SCEPTR.NET|DOOR HUGO DECKER
 

zelfde behandeling voor deze oppas graag

Een kleindochter filmt haar oma met een verborgen camera. Als ze de choquerende beelden bekijkt, gelooft ze haar ogen niet!

 
 

09:12 | Tags: zo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

video

React heeft de video van Generation Europa gedeeld.
12 uur ·

Polen: gidsland. Op zoveel gebieden.

 
 
 
-"will not participate in the Brussels elites' folly."

"Where are you headed, Europe? Rise from your knees and from your lethargy, or you will be crying over your children every day."

 
 
 
 
 
 
 

08:42 | Tags: zo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

video

React heeft de video van Generation Europa gedeeld.
12 uur ·

Polen: gidsland. Op zoveel gebieden.

 
 
 
-"will not participate in the Brussels elites' folly."

"Where are you headed, Europe? Rise from your knees and from your lethargy, or you will be crying over your children every day."

 
 
 
 
 
 
 

08:42 | Tags: zo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

triestig

NOODKREET VADER VOOR ERNSTIG ZIEKE LOTTE . . .

Screenshot_6

Zieke Lotte.

(Door: “Driek”)

Zojuist lees ik in De Telegraaf dat op Facebook een wanhopige oproep circuleert van vader Jos Leijen (35). Het enige medicijn dat zijn half jaar oude baby’tje met taaislijm ziekte een langer en beter leven kan geven, blijkt niet te worden opgenomen in het basispakket. De torenhoge kosten van € 175.000,- per jaar kan hij zelf niet dragen.

Het nieuwe en reeds Europees goedgekeurde medicijn Orkambi voorkomt bij het merendeel van de patiënten dat het taaie slijm wordt aangemaakt. „De ziekte zal nooit helemaal overgaan met het gebruik van dit medicijn, maar maakt het leven van de patiënten wel vele male dragelijker”, zegt Vincent Gulmans – hoofd onderzoek bij NFCS.

Lezer, ik vind dit zo zielig voor vader Jos Leijen dat ik op de site van E.J. Bron hier aandacht aan wil geven. Ik vind het een grote schande dat dit levensreddend medicijn die arme Lotte wordt onthouden.

Dank U wel.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

25-05-17

Voor hem of tegen hem - luisteren kan geen kwaad - wat hij hieronder zegt is waar !

CITAAT Vladimir Poetin

Screenshot_85

“Een samenleving die haar kinderen niet kan verdedigen, heeft geen toekomst.”

Geplaatst door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

gevaarlijk speelgoed

Ze gaf een onschuldig speeltje aan haar dochter. De dochter verliest er bijna het leven bij.

De ‘Spinner’ of ‘Fidget Spinner’ is een nieuw en bijzonder populair speeltje. Het werd uitgevonden door een moeder om haar kind bezig te houden maar is nu…
TRENDINGNIEUWS.COM
 

dierenvriend : de kat liet zich niet doen !!!

Vrouw schopt sneeuw in het gezicht van deze kat – En krijgt dan haar zoete wraak.

Waarom zouden mensen gemeen zijn tegen dieren? Als trotse eigenaar van een donzig kindje – zal ik nooit begrijpen waarom niet iedereen van dieren…
DAGELIJKSEKRANT.NL
 

zo moet dat : dierenliefde

Man springt op een zwaan in Den Hoorn en pakt hem bij zijn nek, wat hij vervolgens doet gaat viraal!

Pepijn Vulperhorst mag zich een held noemen, want hij zag dat een zwaan in Den Hoorn verstrikt zat in vissersdraad. Er hing ook nog een scherp haakje…
TRENDVIRAAL.NL
 

08:00 | Tags: zo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

mooi

 
 
foto van Leer Positief Denken.

07:50 | Tags: zo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

24-05-17

Francken en zijn belagers

 

 

Nieuwsbrief Nr 116 - Mei 2017

 

1. TEKOSECHO I


De ‘Standartenführer’ van de nieuwe SA en wat hij ons kost


Waar blijven ‘de jaren 30’?

De kranten maakten de jongste weken meer dan eens gewag van linkse acties om voordrachten van staatssecretaris Theo Francken te beletten. In Brussel ontzegden betogers hem de toegang tot de VUB, aan de universiteit van Gent werd hij voortdurend onderbroken, in Antwerpen deinsden de organisatoren van een geplande avond voor de risico’s terug etc. etc.. Het werkwoord ‘gewag maken’ is het enige dat past bij de wijze waarop hier over bericht werd want, in tegenstelling met wat kon verwacht worden, is er in de pers nooit sprake geweest van enige verontwaardiging over deze reeks voorbereide en geplande aanslagen op de vrije meningsuiting. Die vrije meningsuiting waarvan onze media nochtans steeds herhalen dat ze hen zeer nauw aan het hart ligt. Wanneer dan toch ergens zeer schuchter geschreven werd dat acties van die aard eigenlijk niet hoorden, was het duidelijk dat de auteur van het stuk zich niet zozeer zorgen maakte over het overeind blijven van wat in het huidig Nederlands freedom of speech wordt genoemd dan wel over de electorale publiciteit die Francken uit die herhaalde incidenten zou kunnen halen (vergelijk dit met de heisa die dagen aan een stuk  gemaakt werd toen een of ander onverlaat met krijt het woord ‘neger’ had aangebracht op de woning van Peter Verlinden, de VRT journalist die met een dame uit Centraal Afrika getrouwd is).

Ook de steeds weer te pas en onpas herhaalde mantra van de verwijzing naar de ‘jaren 30’ bleef dit maal achterwege. Deze keer lag de vergelijking met de ‘donkerste periode’ uit onze geschiedenis nochtans voor de hand. Iedereen weet immers dat zowel de SA van Hitler als de zwarthemden van Mussolini de gewoonte hadden om, als het enigszins kon, openbare vergaderingen van politieke tegenstanders met geweld te beletten. De roden lieten zich in die tijd trouwens ook niet onbetuigd: In Vlaanderen werden bijvoorbeeld de bijeenkomsten van het Verdinaso regelmatig door linkse stoottroepen brutaal aangevallen.

Academische lafheid

Het is naar verluidt op basis van een gewoonterecht dat al sinds de middeleeuwen zou bestaan, dat het de politiediensten niet toegelaten is om zo maar in universitaire lokalen binnen te vallen. Dit betekent echter niet dat daar een soort totale wetteloosheid zou mogen heersen. De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid en de ordehandhaving in onze hogescholen ligt nog steeds bij hun respectievelijke rectoren en het staat deze laatste vrij om de politie bij ernstige incidenten tussen beide te laten komen of daar zelfs om te verzoeken. Men zou hebben kunnen verwachten dat de academische overheden van Brussel en Gent, toen ze geconfronteerd werden met de vaststelling dat er in een van hun faculteitsgebouwen geweld gebruikt werd om de uiteenzetting te beletten van iemand die er als gastspreker zou optreden, de ordediensten hier zouden bijgehaald hebben. Dat gebeurde echter niet. De rectoren stelden zich zonder meer tevreden met het achteraf ‘betreuren’ van wat er gebeurd was. Ook die van Brussel, wiens universiteit nochtans het epitheton ‘vrij’ in haar naam draagt. Zou het kunnen dat ‘vrijdenken’ en ‘vrije meningsuiting’ niet als synoniemen mogen worden beschouwd? Maar wat hier ook van zij, er is slechts een woord dat de houding van deze rectoren definieert: lafheid.

De nieuwe SA en haar Standartenführer

Diezelfde rectoren hebben ook tot hiertoe nog geen enkele maatregel durven eisen ten opzichte van Comac, de studentenbeweging van de communistische PVDA, die er prat op gaat dat ze de troepen heeft geleverd om de bijeenkomsten waar Francken het woord zou nemen, onmogelijk te maken. Kortom dezelfde methodes te gebruiken die destijds bij de SA, de Sturmabteilung van de NSDAP, in zwang waren.

Het loont echter de moeite om even de man voor te stellen, die zich als bezieler en initiatiefnemer van die acties en dus in die nieuwe SA, de rol van Standartenführer op zich heeft genomen (een graad in de nazi milities die gelijk stond met die van kolonel). Het gaat om de een zekere Dominique Willaert. Hij is 48 jaar en valt vooral op door zeer ouderwets lang haar. Een kapsel waarmee hij waarschijnlijk uiting wilt geven aan zijn heimwee naar mei 68. Je vindt hem terug in alle mogelijke linkse clubs en verenigingen, van Hart tegen hard tot de solidariteitsacties voor de vluchtelingen van Calais maar vooral in alle gesubsidieerde afkortingen van linkse strekking die ons land rijk is. Hij is vooral actief als bezieler en artistiek verantwoordelijke van de Gentse ‘sociaal artistieke werkplaats Victoria Deluxe’.

Een wazige maar zeer dure werking

Wees er vooral niet over beschaamd dat je er tot hiertoe nog nooit wat van had gehoord. Dat is ook het geval voor de allergrootste meerderheid van de inwoners van de Arteveldestad. Victoria Deluxe bestaat er nochtans sinds 2002 en beweert zich “in te zetten voor het doorbreken van de stereotiepe beeldvorming die t.a.v. talloze onderwerpen en minderheidsgroepen wordt gehanteerd”. Het is naar eigen zeggen  “een sociaalartistieke organisatie die zich kenmerkt door een continue zoektocht naar reflectie. Haar artistieke manier van werken is nauw verbonden met de sociale dynamiek in onze maatschappij”. Mocht u niet goed begrijpen wat hier juist bedoeld is, weet dan dat Victoria Deluxe “in de komende jaren zich door middel van een lang werkproces sterk zal inzetten op de ontwikkeling van een sociaal-artistieke atelierwerking voor Gentse jongeren met heel diverse roots. Hierbij richt Victoria Deluxe zich specifiek op die jongeren die vandaag al te zelden op podia te zien zijn. Doel is om ontluikend talent van uiteenlopende origine op te sporen en traag maar duurzaam te laten ontbolsteren”. Daarbij komt nog dat bij Victoria “jaarlijks diverse ateliers waarin jongeren met een superdiverse achtergrond artistiek aan de slag kunnen met diverse en kwaliteitsvolle kunstenaars. Hiervoor wordt een zeer diverse groep jongeren actief gerekruteerd – de groep is representatief voor de grote diversiteit aan jongeren die wonen in Gent. Ze worden gerekruteerd uit de ganse stad. Motivatie is het belangrijkste criterium, niet ‘talent’”. M.a.w. een bijzonder wazige werking maar die wel zeer belangrijk moet zijn vermist de organisatie er in slaagt hiervoor een maximum aan subsidies binnen te rijven. Immers:

 

  • Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, kende in 2016 aan Victoria Deluxe een subsidie van 505.200 euro toe (een verhoging met 14% tegenover 2015 met ‘maar’ 440.000 euro).
     
  • Van de stad Gent krijgt het gezelschap niet alleen een gebouw ter beschikking maar ook een jaarlijks bedrag van 108.999 euro.  Denk niet dat daarmee het liedje uit is. Victoria ontvangt van het linkse stadsbestuur ook nog fondsen om aan specifieke noden te voldoen of om bijzondere initiatieven te financieren. Een voorbeeld: In  2015 besliste de gemeenteraad om het een bijzondere subsidie van 100.000 euro toe te kennen voor vochtbestrijding en brandbeveiliging in het gebouw dat de VZW De Expeditie (een onderafdeling van Victoria) betrekt. Wat echter op het vlak van de subsidiëring vooral boekdelen spreekt is het vertoog van het college dat in dit besluit te lezen staat. Oordeel zelf:  “Het project werd voor de periode 2004-2009 door de Stad (via reguliere middelen en middelen Vlaams Stedenfonds en Grootstedenbeleid) gesubsidieerd voor een bedrag van 586.118 euro en via EFRO voor een bedrag van 354.785,52 euro. Voor de verdere investeringswerken aan De Expeditie werd door de Stad in het kader van het programma Grootstedenbeleid voor de jaren 2010 tot en met 2012 jaarlijks een bedrag van 88.000 voorzien”.

Voeg hier de 90.691 euro toe die Minister Homans aan Victoria heeft bezorgd voor deradicaliseringsprojecten bij jongeren in Gent en het Europees geld dat regelmatig binnen vloeit, onder meer voor “Ghent strife for peace”, een project dat bedoeld is om WO I te herdenken (100.000 euro) en voor het project ‘moving people’ dat bedoeld is om de aandacht op de vluchtelingen-problematiek te vestigen door op verschillende plaatsen in de stad miniatuur beeldjes neer te zetten (12.000 euro) …en je zal beseffen dat Victoria Deluxe zonder moeite Olympische records inzake het bekomen van subsidies breekt.

Het zijn de Vlaamse tweeverdieners die in Gent voor problemen zorgen

Het pluralisme bij Victoria Deluxe kan niet in twijfel worden getrokken vermits alle linkse partijen, zonder uitzondering, van Spa tot Groen en PVDA, in haar Algemene Raad  zijn vertegenwoordigd. Andere politieke strekkingen niet maar die hebben dat dan toch aan zichzelf te wijten. Ze hadden ook maar links moeten zijn.

Het is tenslotte goed om weten dat Dominique Willaert zich, ondanks de massa’s geld die naar hem vloeien, toch niet tot enige dankbaarheid verplicht voelt. Zo liet hij zich in 2013 In een gesprek met Knack het volgende ontvallen “Wat ons opviel, is dat zulke buurten (de Gentse wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham waar Victoria actief zou zijn*) overdag bijna uitsluitend bevolkt worden door migranten. Tussen negen en vijf zie je amper Vlamingen op straat. Die hebben allemaal twee kinderen, een drukke job, nergens meer tijd voor. Terwijl die migranten ervoor zorgen dat de stad leeft. Zij flaneren, zorgen voor sociale controle… Zij maken de stad echt. Ze zijn ook de eersten om te helpen. Ik kan echt een waslijst opnoemen van dingen die wij van die nieuwkomers en migranten zouden kunnen leren, qua burgerschap. Eigenlijk vormen veel van die Vlaamse tweeverdieners de probleemgroep in de stad.”

Zou het echt overdreven zijn om aan de Vlaamse regering te vragen bij het toekennen van subsidies wat meer voorzichtigheid aan de dag te leggen?
 

 

Francis Van Den Eynde

*De auteur van dit stuk woont al meer dan dertig jaar in de betrokken buurt en heeft er tot hier toe van Victoria nooit iets gezien of gehoord.